۱- پس از معرفی کوتاهی از خود، بفرمایید چگونه با ماهیگیری آشنا شدید؟
ضمن عرض ادب و احترام خدمت اعضای محترم جامعهی ماهیگیری ورزشی کشور
اینجانب علی اکبر دستگیر متولد سال ١٣۴۵ شهر تهران، با مدرک کارشناسی حسابداری گرایش حسابرسی. از سال ١٣۶٨ در بانک مرکزی ج.ا.ا مشغول به کار شدم و در اسفند ماه سال ١٣٩۵ با سمت مدیر اداره بازرسی داخلی بانک مذکور بازنشست گردیدم.
نحوه آشنایی بنده با ماهیگیری به صورت عام آن از طریق حضور در سد کرج و آشنایی با ماهیگیرانی که مشغول صید ماهی عروس، سفید رودخانهای و زردک بودند، صورت پذیرفته است.
کپور گیری را نیز به طور جدی در دهه ی ٨٠ در سد ١۵ خرداد به همراه برادرم شروع کردم و تاکنون این همراهی و هم فکری و به بحث گذاشتن یافتههای جدید ادامه داشته است. و اگر چیزی به دست آوردیم یا پیشرفتی حاصل شده است حاصل تلاش مشترک بوده و با هم سهیم هستیم.
۲- به چه سبک ماهیگیری بیشتر علاقه دارید، و چرا؟
به سبک انتظاری علاقهی وافری دارم، چرا که در این سبک به علت ثابت بودن نخ اصلی و ریسه پس از پرتاب، ماهی زمان لازم جهت تشخیص دام گذاری را پیدا کرده و حتی اگر متوجه دام گذاری نگردد چنانچه طعمه جذاب نباشد از برداشتن آن صرف نظر میکند. این موارد چالشهای بسیاری را در خصوص انتخاب محل ماهیگیری با توجه به بستر، رنگ نخ اصلی، نوع ریسه و طعمه و … برای ماهیگیر ایجاد میکند که گذر از هر یک از آنها مستلزم مطالعه، تفکر و تمرین است.
البته برخی از موارد ذکر شده با ماهیگیری به سبکهای دیگر مشترک است، لیکن بعضی از موارد منحصر به سبک انتظاری است.
۳- نظر شما در مورد تجربه کردن و استفاده از تجربه دیگران در ماهیگیری چیست؟
تجربه کردن، بخش اصلی ماهیگیری است زیرا که دیکتهی نوشته نشده قطعا بی غلط است، ضمن آن که تجربه، دانش ذخیره شدهی بی همتایی است که مقدمه پیروزیهای آتی را فراهم میآورد.
در خصوص استفاده از تجربه دیگران نیز موضوع مطابق موارد ذکر شده درخصوص تجربهی شخصی است؛ لیکن به نظر اینجانب حتی مطالعهی دقیق کتب و مقالات بزرگانی همچون Tim Richardson و Rod Hutchinson ما را به سطح دانش عالی ایشان درخصوص ساخت بویله ارتقاء نخواهد داد (در سطح متوسط یا کمی بالاتر متوقف می شویم). علت این امر لزوم حفظ تجارت و منافع حاصل از فروش انواع جوشانده و متعلقات آن نزد مرجع است.
بنابراین بسیاری از افزودنیهای کلیدی و استفاده از دوز صحیح مایعات و سایر موارد در ساخت جوشاندهها همچنان مخفی خواهد ماند.
۴- از چه زمانی به ساخت جدی بویله (جوشانده) مشغول شدهاید؟
بنده از ابتدا کلیهی فرمولهای بویله و مختصات ریسههای موفق را ثبت مینمودم ولی متاسفانه بعضا بدون تاریخ است لیکن قدیمیترین تاریخی را که در خصوص ساخت بویله یافتم مربوط به سال ١٣٨٣ است.
۵- بیشتر از تجربیات کدام ماهیگیران خارجی استفاده میکنید، و چرا؟
بیشترین مطالعهی بنده کماکان متمرکز بر ساخت بویله است در این رابطه اگرچه بیشتر مطالب و مقالات Tim Richardson را دنبال نموده و مینمایم، لیکن محدودیتی نیز برای خود قائل نبوده و علاوه بر مطالعهی مقالات محققین، مباحث مطروحه در سایتها و فورومهای خارجی فعال در زمینهی صید کپور را به دقت مطالعه میکنم.
۶- به اعتقاد بیشتر پیشکسوتان، شما یکی از بهترین سازندگان بویله در کشور هستید؛ چرا تا کنون تولید تجاری بویله و طعمه کپور را اجرایی نکردهاید؟
پیشکسوتان محترمی که بنده میشناسم، جملگی از بنده حقیر در خصوص ساخت بویله و صید ورزشی ماهی کپور در مرتبهی بالاتری قرار دارند و برای اینجانب الگو هستند. لذا ذکر این گونه عبارات از سر بزرگمنشی و افتادگی ستودنی این عزیزان بوده و درسی بزرگ برای ما درخصوص نحوهی برخورد و قضاوت در ارتباط با سایر اعضای محترم جامعهی ماهیگیری میباشد.
در ارتباط با علت عدم تولید تجاری بویله، باید عرض کنم تا کنون ساخت بویله برای اینجانب سرگرمی و عشق بوده و کمتر به جنبهی اقتصادی آن فکر کردم. البته میبایست اضافه نمایم که ساخت و فروش بویله و به دست آوردن بازار برای بلند مدت کار سادهای نیست.
۷- نظر شما در باره تولیدکنندگان داخلی بویله چیست و چه پیشنهادی برای آنها دارید؟
همه بزرگوران فعال در زمینهی ساخت و فروش بویله را نمیشناسم ولی با تعدادی از عزیزان دوست هستم و برای همه احترام قائلم و آرزوی موفقیت دارم. در ارتباط با ارائه پیشنهاد به این بزرگوران به علت بی اطلاع بودن از نحوه مطالعهی اولیه ساخت یک بویله و نحوه ساخت، اعم از نحوه عمل آوری خمیر، نحوه پخت، تست بویله در آبهای متفاوت با ppm و pH های مختلف و … نظر و پیشنهادی ندارم.
۸- طعمههای دستساز خود را چگونه آزمایش میکنید؟
معمولا برای تست اولیه بویله، آنها را در سادهترین شکل ممکن (سه یا چهار جز) طراحی میکنم و در صورت دریافت پاسخ مناسب از سوی ماهی کپور به تقویت آن به اضافه نمودن اجزای دیگر تا سر حد اخذ بهترین نتیجه ادامه میدهم.
به طور مثال اگر در مقالهای در خصوص عملکرد خوب یا عالی یک اسید آمینهی غیرضروری مطلبی خوانده باشم، آن را به بویلهی ساده اضافه میکنم و برای نتیجهگیری دقیقتر آن را در کنار همان بویلهی ساده بدون اسید آمینه مذکور تست میکنم.
۹- به نظر شما چه عواملی در موفقیت یک ماهیگیر دخیل هستند و نقش طعمه در این میان چگونه است؟
مطالعه و تمرین زیاد در خصوص:
١- بالا بردن تکنیک: اعم از مارکر کشی و کف یابی، پرتاب بلند دقیق، توانایی بستن انواع ریسه، توانایی در کنترل و هدایت ماهیهای سنگین و ….
٢- توانایی در استفاده از تاکتیک مناسب: اعم از انتخاب محل مناسب، تعیین نوع مناسب طعمهپاشی (خیس یا خشک)، حجم طعمه پاشی با توجه به فصل، تعیین اقلام مورد استفاده در کیسه یا توری پی وی اِی (PVA)، نوع بویلهی مورد استفاده، انتخاب ریسه مناسب با توجه بستر و یا گردش ماهی در لایههای بالایی آب و …
٣- توانایی ساخت بویله بدون استفاده از لوازم شرکتی (علت این امر توقف کپور گیر در صورت عدم دسترسی به اقلام مورد نیاز به علت محدویت در واردات این اجناس و گرانی آنهاست، مخصوصا در مواقعی که نیاز به بویلهپاشی در حجم بالا می باشد).
۱۰- در مورد رهاسازی ماهیان بزرگ و مولد چه نظری دارید؟
به طور کلی ماهیان مولد و سایز، ژن برتر آبهای طبیعی محسوب میگردند، چرا که بدون کمک و دخالت انسان با وجود انواع بیماریها و انگلهای موجود در آب، سالم مانده و مقاوم گردیدهاند. علاوه بر این با هوش و زرنگی، بسیاری از شکارچیان مثل مارها، لاکپشتها، ماهیهای مهاجم، مرغان ماهیخوار و … را ناکام گذاشته و زنده ماندهاند.
بدیهی است که این گونه ماهیها گوهرهای شناور هستند و حذف آنها از آب صدمهی بزرگی به اکوسیستم منطقه وارد خواهد کرد و دیری نخواهد پایید که ماهیگیران منطقهی مذکور فقط در خاطرات خود از حجم ماهی و ماهیان سایز یاد کرده و برای ماهیگیری به دریاچههای مصنوعی روی خواهند آورد.
در حقیقت اهمیت حفظ و استفاده صحیح از میراث طبیعی که در زادگاه، منطقه و کشور ما وجود دارد، کمتر از حفظ میراث فرهنگی نیست.
۱۱- آیا تمایل یا برنامهای برای برگزاری دورههای آموزشی تخصصی ساخت بویله دارید؟
بنابر دلایلی از قبیل این که ممکن است تولید تجاری بویله را عملیاتی کنم، در حال حاضر خیر. ولی شاید در آینده انجام دهم.
۱۲- وضعیت فعلی ماهیگیری ورزشی رشته کپور را در ایران چگونه میبینید؟
موج و خیزش بسیار خوبی در کپور گیری به وجود آمده است. ایجاد دریاچههای جدید (با حجم ماهی سایز مناسب)، برگزاری مسابقات و تورنومنتها، موجب استقبال از این رشته و حضور کپورگیران جدید و جوان شده است.
۱۳- لطفا یکی از خاطرات جالبی که در مورد ماهیگیری داشتید بازگو کنید؟
همانند همهی عزیزان جامعهی ماهیگیری خاطراتی زیادی از نشستهای ماهیگیری دارم ولی خاطرهای رو ذکر میکنم که جنبه کاربردی برای عزیزان جهت ارتقاء بویلهی دست سازشان داشته باشد.
در یکی از نشستهای تست بویله به همراه برادرم در دریاچه خوارزم که از بویلهی جدید ساخته شده مایوس شده بودیم، برادرم جهت بهرهمندی و لذت کلاج کردن ماهی در ساعات پایانی، شروع به استفاده از ذرتی نمود که از طریق یکی از کارکنان کشت و صنعت به دستش رسیده بود. سرعت واکنش کپور به ذرت مذکور برای بنده که به جزئیات توجه زیادی میکنم جالب بود. فرضیهای در ذهنم نقش بست به این ترتیب که این ذرت معمولی نیست.
جهت تست فرضیه مذکور به فروشگاه مجموعه مراجعه و یک کنسرو ذرت خریدم. حدسم درست بود ذرت کنسروی ابدا قدرت ذرت مذکور را نداشت، همه جوره تست کردیم. به محض این که هر دو چوب با ذرت کنسروی طعمه گذاری می شد نوک زدنها قطع و کلاجی در کار نبود. به محض تعویض با ذرت مذکور واکنش شروع میشد، جای چوبها را عوض کردیم نتیجه همان بود.
خلاصه این اتفاق باعث شد از فردای آن روز شروع به تحقیق درخصوص انواع ذرت و واریاتههای آن کنم که نتیجه آن این بود: «ذرت اوپَک-٢ (opaque–2)»
در چکیدهی بررسی انجام شده بر روی ذرت مذکور این چنین آمده است.
«ذرت اوپک-٢ نوعی موتانت ذرت است که دارای لیزین و تریپتوفان به مقدار دو برابر ذرتهای معمولی بوده، ضمن این که مقادیر هیستیدین، آرژنین و گلایسین آن نیز به مراتب بیشتر از ذرت معمولی است. از آن جایی که این نوع ذرت در ایران وجود دارد و حاوی پروتئین و اسید آمینههای ضروری بیشتری در مقایسه با ذرت معمولی میباشد، بنابراین استفاده از آن در تغذیه دام و طیور توصیه میشود»
خاطر نشان میسازد تا کنون در هیچ یک از سایتهای کپور گیری خارجی مورد مطالعه، اسمی از این ذرت یا استفاده از آن در بویله ندیدم.
۱۴- چه دستاوردی از سالهایی که در ماهیگیری ورزشی فعالیت داشتهاید به دست آوردهاید؟
بزرگترین دستاورد من آشنایی با دوستان فرهیخته و آرامشی است که در ماهیگیری نهفته میباشد. آب به عنوان بزرگترین منبع انرژی مثبت آرامم میکند. بعضی اوقات بدون این که قصد ماهیگیری داشته باشم کنار دریاچهها حضور پیدا میکنم.
۱۵- برای ماهیگیرانی که به تازگی با بویله آشنا شدهاند چه توصیههایی دارید؟
- ساخت بویله را با یک تخم مرغ شروع کنید.
- مطالعه کنید، مطالعه کنید و مطالعه کنید.
- سطح تکنیک و تاکتیک خود را بالا ببرید، همه چیز بویله نیست.
- فرمولها را ثبت کنید.
- از پیروی کورکورانه پرهیز کنید.
- میزان پروتئین بویله را محاسبه کنید.
- به جزئیات و وقایع هنگام ماهیگیری توجه کنید.
۱۶- و سخن پایانی؟
در خاتمه ضمن تشکر از متولیان محترم سایت و کانال ماهیگیر طلایی، برای همه اعضای محترم جامعهی ماهیگیری آرزوی سلامتی و موفقیت روز افزون دارم.