۱- لطفا پس از معرفی مختصر خود، از چگونگی آشنایی با ماهیگیری بگویید.
با عرض سلام و عرض ادب، محمد علی نوری هستم متولد ۱۳۵۸ ، تحصیلاتم در رشته مهندسی صنایع است. آشنایی من با ماهیگیری و شکار برمیگردد به سن هفت یا هشت سالگی که برادرم به ایران برگشت و من رو در سفرها با خودش میبرد. در اون سنین، انجام تجربههایی متفاوت که هیچ کدوم از همکلاسیهام نداشتن و حس خوب و تجربههای جدید که در این سفرها به دست میآوردم باعث شده بود دلم پر بکشه که درس و مدرسه باز کی اجازه میده تا بتونم این حس قشنگ رو تجربه کنم.
۲- کدام روشهای ماهیگیری را تجربه کردهاید و به کدام علاقه بیشتری دارید؟
شروع ماهیگیری من در سد لار و رودخانه کرج بود و بیشتر روش انتظاری و لانسه کشی (اسپینیگ) که در اون سالها رواج داشت و انجام میدادم. تهیه لوازم جدید و حتی فیلم و کتابهای آموزشی ماهیگیری بسیار سخت بود و خواهرزاده من که حرفهایتر از من ماهیگیری رو دنبال میکرد و به خاطر داشتن اقوام زیاد در امریکا، دسترسی راحتتری به لوازم به روز ماهیگیری داشت و کاتالوگ محصولات جدید هر سال براش پست میشد و ما با حسرت ورقش می زدیم و فقط افسوس میخوردیم.
بالاخره فکر میکنم حدود بیست سال پیش اولین چوب و چرخ فلای فیشینگ و لوازم پشه بافی و چند کتاب آموزشی رو برام آورد و این آغاز تجربههای جدیدی در ماهیگیریم بود و چون ما یک تیم چند نفره بودیم، از هم یاد میگرفتیم و سفرهای زیادی میرفتیم. این باعث شد مثل خیلیها، این لوازم فقط در کمدمون خاک نخورن و الان که به جعبه پشههام و پشههایی که اون سالها میبافتم نگاه میکنم خندهام میگیره که چجوری با این پشهها ماهی صید میکردم !!!
۳- لطفا از ویژگیهای ماهیگیری آبشور کشور و چالشهای آن بگویید.
ماهیگیری آبشوری که من انجام میدم (ترولینگ و اسپینیگ) در ایران و چند کشور دیگه تجربه کردم. حدودا هیچ ربطی به هم ندارن و ما در ایران ورژن ایرانی ماهیگیری آبشور و با کمترین امکانات و ناامنترین قایق ها انجام میدهیم و به خاطر ممنوعیت نصب موتورهای سنگین یا چند موتور بر روی قایق در بیشتر مناطق جنوب، استفاده از بدنههای سنگین و مناسب هم غیر ممکن شده و بالاخره مجبوریم با بدویترین لوازم و تجهیزات در دریا ماهیگیری کنیم.
۴- به نظر شما چرا باید از لوازم تخصصی هر ماهی، مخصوصا در ماهیگیری آبشور استفاده کرد؟
امروزه برای هر ورزشی محصولات مختلقی تولید میشود از مبتدی تا حرفهای،. هر کدوم از شرکتها نیز در چندین کلاس بر حسب نیاز مشتری محصول تولید میکنند. همون طور که با یک کفش خیلی عالیِ فوتبال نمیشه کوهنوردی حرفهای کرد در ماهیگیری نیز هر سبک بنا به این که چقدر حرفهای بخوای انجامش بدی نیازهای خاص خودش رو داره و وقتی برای صید یک ماهی خاص مجبوری یک هفته وقت بزاری و شاید در طول این یک هفته یک یا دو بار به گله ماهی بر بخوری، ترجیح میدی اون ماهی رو از دست ندی و اون گله ماهی رو گم نکنی و حالا که بعد از این همه وقت و هزینه میتونی از چند ساعت ماهیگیری لذت ببری، خودت رو درگیر لوازمی نکنی که قدرت و کنترل مورد نیازت رو نداره و باید دنبال ماهی حرکت کنی و از مسیر و گله فاصله بگیری.
۵- شما چه سِمتی در انجمن ماهیگیری ورزشی کشور دارید و چه فعالیتهایی تا کنون انجام دادهاید؟
من در قسمت روابط عمومی و امور بین الملل انجمن هستم و تا امروز چند نمایشگاه و دوره آموزشی و تدریس و ایجاد چند سر فصل در دوره مربیگری و چند جشنواره رو عهده دار بودم.
۶- مهمترین مشکلات مقابل فعالیتهای انجمن را چه میدانید؟
حضور من در انجمن به معنای این نیست که احساس کنم از نفرات فعلی و کارهای انجام شده توسط ما، کسی کار بهتری نمیتواند انجام دهد و خودم رو درگیر حاشیههایی که اگر فلان کس میبود فلان طور میشد نمیکنم. کاری که از دستم بر می آید رو انجام میدهم و اگر روزی نفرات بهتری اومدن براشون آرزوی موفقیت میکنم و چون بروکراسیهای زمانبر اداری برای هرکاری رو دیدم، بعید میدونم با نفرات دیگر هم کار زیادی از انجمن بر بیاد و برای کارهای بیشتر باید ساختار فدراسیون تغییر کند.
۷- در باره تیم شما به نام Funature و اعضای آن توضیح مختصری ارائه بفرمایید.
ما چند دوستیم که بیشتر با هم همسفر بودیم و از بین نفراتی که اومدن و به دلایل مختلف کنار گذاشته شدن، این تیم سالهاست با کمترین حاشیه با هم تجربههای جدید میکنه و رفاقتمون بیشتر از یاد گرفتن چند تا نقطه جدید ماهیگیری و تکنیک و روش گرفتن ماهی، برامون ارزش داره. من، هادی، رضا، حمید، مانلی و ایمان اعضا این تیم هستیم و خدا رو شکر از کنار هم بودن لذت میبریم.
۸- تیم شما دو صفحه در شبکه اینستاگرام دارد، لطفا کمی در مورد فعالیتهای خود در این صفحات بگویید.
سعی ما این که روشهای لذت بردن از طبیعت و به خیلیها که دوست دارن اما بهانهای برای حضورشون در طبیعت ندارن آموزش بدیم. این بهانه میتونه یه کمپینگ خانوادگی و آشپزی در طبیعت باشه یا یک سفر ماهیگیری.
۹- شما علاقه خاصی به استفاده از ابزارها و روشهای نوین ماهیگیری دارید، چه توضیحی در این باره دارید؟
بیشتر میشه گفت دوست دارم علم روز ماهیگیری رو داشته باشم و مقاله زیاد میخونم و خیلی از خواندههام رو آمیخته به تجربههای خودم در چند سطر خلاصه زیر پستهای فانیچر تیم میذارم تا دوستانی که وقت کمتری دارن هم بتونن از نکتهها و مطالب روز تا حدودی استفاده کنند.
۱۰- نظر شما در خصوص رهاسازی ماهیان آبشور و آب شیرین چیست؟
متولی و موسس بحث حفاظت از شکار و مکتوب کردن قوانین صید در ایران خود شکارچیان بودن، کسانی که در طبیعت حضور داشتن و کمتر شدن میزان شکار و در طول سالها بر اثر شکار خارج از چهار چوب را به چشم میدیدن. روش درست و اصولی این بود که ما نیز مانند شکارچیان، خود قوانین لازم صید تنظیم میکردیم. حالا که این امر به هر دلیل امکان پیدا نکرده، خودمون رو برای ماهیگیری فردای خودمون آنچه که فکر میکنیم تخریب طبیعت میتواند باشه را انجام ندیم و گونهای که میبینیم کمیاب و در معرض نابودی است رها کنیم.
۱۱- گاهی عکسهایی با تعداد زیادی ماهی کنار هم چیده شده منتشر میکنید و یا در برخی برنامهها عدم رهاسازی ماهیان خود را پنهان نمیکنید، دلیل آن چیست؟ و آیا با مسئولیت شما در انجمن ماهیگیری ورزشی در تضاد نیست؟
به نظر من آنچه از دل برآید بر دل نشیند. من اون ماهیهایی که رها میکنم، تنها هم باشم رها میکنم و وقتی میبینم وفور یک ماهی در منطقه هست و مثل آب شیرین محدود نیست و به آبهای آزاد راه داره و این حجم عظیم آب دریا و اقیانوس فرصت تکثیر به این ماهیان میده، ماهی که میگیرم رو رها نمیکنم و چون از چندین سفر آبشور شاید چند سفر موفق به یک صید عالی شویم اون صید و حس خوب و با بیننده عکسم تقسیم میکنم.
۱۲- برای ثبت یک عکس ماندگار و حرفه ای از ماهی صید شده، باید به چه نکاتی توجه کرد؟
در سالهای اول دانشگاه به مدیر مسئولی برادرم مجلهای رو دایر کردیم به نام پیام دوستداران طبیعت که حدود ۳۰ شماره منتشر و بعد از چند سال به دلیل مشغله هر دومون نتونستیم اون رو ادامه بدیم. در اون زمان بود که با چالش پیدا کردن عکس خوب برای مجله و روی جلد مواجه بودیم و از عکسهای عادی که همه داریم گرافیستهای مجله ایراداتی اصولی میگرفتن و با نگاه کردن نمونههای خارجی، در طول مدت سعی کردم اون تصویری که زیباتر و چشم نوازتره رو ثبت کنم. در اولین فیلم آموزش ماهیگیری و صید اردک ماهی که فکر می کنم سال ۷۸ ساختیم سعی کردم خیلی از این نکات رو رعایت کنیم و در بازخورد خوبش که فروش چند هزار نسخه از فیلم وی اچ اس اون در فروشگاههای خیابان فردوسی بود، من رو بر اون داشت که عکسهایی بگیرم که به صورت خلاصه بیننده از دیدنش لذت ببره و اون حال خوب و حس بودن در طبیعت بهشون منتقل بشه، این حس خوب بیننده یعنی عکس خوب.
۱۳- به نظر شما در چند سال اخیر، دلیل افزایش کسانی که برای ماهیگیری ورزشی آبشور اقدام می کنند چیست؟
هیجان بالا و امکان بیشتر موفقیت در صید این حجم از محبوبیت رو براش ایجاد کرده.
۱۴- پیشنهاد شما برای پیشرفت ماهیگیری ورزشی در ایران چیست؟
اتحاد و داشتن یک تشکل ماهیگیری با استفاده از نظرات پیشکسوتان و دلسوزان این رشته که کمک میکنه تا بتونیم حقوق ابتدایی خودمون رو بگیریم و کانون و نهادی باشه به چند صد هزار عضو که در مورد نحوه کنترل مناطق و دادن مجوزها با سازمان محیط زیست همکاری داشته باشه و بتونه پای بخش خصوصی رو برای حفظ مناطق باز کنه.
۱۵- و سخن پایانی …
امیدوارم ایرانی آبادتر داشته باشیم و مردمانی که برای لذت و تفریح ماهیگیری کنند نه سیر کردن شکم.