۱- لطفا پس از معرفی خود، بفرمایید چگونه با ماهیگیری آشنا شدید؟
با درود فراوان به همه دوستان عزیز و مخاطبین گرامی .بنده مسعود تقی پور متولد سال۱۳۵۹ در شهر تبریز هستم. فارغ تحصیل رشته کارشناسی ارشد ENBA و به عنوان مدیر یک شرکت دارویی مشغول به کارم. اولین بار توسط پدرم در سن ۶ سالگی با ورزش مفرح ماهیگیری آشنا شدم و به صورت حرفه ای از سال ۱۳۷۹ تا به امروز به این ورزش پرداختم.
۲- به کدام سبکهای ماهیگیری علاقمند هستید و از صید کدام ماهی لذت بیشتری میبرید؟
بنده به همه سبک ها و سیستم های رایج ماهیگیری علاقمندم اما علاقه وافری به سیستم های spinning و به خصوص jigging با انواع طعمه های مصنوعی دارم و معتقدم مهیج ترین روش در sport fishing هستش.
و از صید ورزشی همه ماهی ها از کولی گرفته تا انواع تروفه های گربه ماهی لذت می برم… اما صید تخصصی ماهی سوف رو بیشتر ترجیح میدم و برام محبوب تره.
۳- لطفا یکی از خاطرات جالبی را که از ماهیگیری داشتید برای ما تعریف کنید.
هر سفر ماهیگیری برای بنده همواره خاطرات تلخ و شیرین فراوانی رقم زده اما در سفر به شرق آسیا و منطقه حفاظت شده جومبوری تایلند برای صید ماهی Alligator gar یا ماهی سرسوسماری خیلی تلاش کردم و کم کم یاس و ناامیدی داشت بهم غلبه می کرد که به لطف الهی در آخرین روز سفر موفق به صیدش شدم که اون لحظه رو هیچ وقت فراموش نمی کنم.
۴- به نظر شما چه نوع ماهیگیری می تواند به حفظ محیط زیست و منابع آن کمک کند؟
گذشته از تمام کاستی ها و سو مدیریت ها و ضعف و ناتوانایی محسوس در فرهنگسازی، واقعیت اینجاست پاسداری از منابع ملی کشورمون و حفاظت از محیط زیست بخشی وظیفه خود ماست ولی بخش عمده آن متکی به سیاستها، برنامه ریزی های مدون و مبتنی بر تحقیقات جامع علمی می باشد که ملزوما باید از طرف مسولین ذی ربط کشور اجرایی شود و با تخصیص بودجه تعریف شده در قالب بازسازی، حفاظت و احیای محیط زیست و زیر ساخت های فرهنگی گام برداشته شود که متاسفانه طی بیست سال اخیر شاهد نابود شدن اکثر منابع طبیعی و ذخایر بیولوژیکی کشورمون بودیم.
طی هشت سال گذشته بنده با هزینه شخصی تا به حال دو سد نابود شده از لحاظ ذخایر بیولوژیکی و یک رودخانه با قدمت فراموش شده در استان آذربایجان شرقی را با تزریق بچه ماهی و ماهی مولد احیا کردم که اکثر دوستان از شرح حالش مطلع هستند اما آیا قادر خواهیم بود در سال های پیش رو از داشته هایمان با این اوصاف اسفناک حفاظت کنیم! پس نقش ما زمانی در پیاده سازی هر فرهنگی به خصوص ماهیگیری ورزشی و احترام به منابع ملی و محیط زیست پررنگ تر خواهد شد که از حمایت همه جانبه کشوری برخوردار باشد.
۵- لطفا در مورد وبلاگ ماهیگیری و برنامه های آموزشی خود توضیحاتی بدهید.
با توجه به علاقه زیاد به ورزش ماهیگیری و اشتیاق به اشتراک گذاری و انعکاس تجارب شخصی به علاقمندان به این حرفه ی مهیج و جذاب، وبلاگ همه چیز در مورد ماهیگیری را در سال ۱۳۸۸ تاسیس کردم. هدفم از تاسیس این وبلاگ علاوه بر انعکاس مطالب و نکات آموزشی و بسط وگسترش فرهنگ ماهیگیری ورزشی، بیشتر دوست داشتم در اوقات فراغت اطلاعات روز ماهیگیری را برای عموم علاقمندان به زبان ساده قابل دسترس تر کنم تا لذت ماهیگیری را با سایر دوستان و همراهان به اتفاق تجربه کرده باشیم.
۶- شرایط ماهیگیری در رودخانه ارس نسبت به سایر مناطق ماهیگیری آب شیرین کشور، چه ویژگی هایی دارد؟
رود ارس به گویش آذری (آراز) با طول هزار و هفتاد و دو کیلومتر از کوه های هزار برکه ترکیه سرچشمه گرفته و از جنوب رشته کوهای آرارات و جنوب ارمنستان وارد خاک کشورمان می شود و به عنوان رود مرزی همجوار کشورهای ارمنستان، آذربایجان و ایران در نهایت به دریای خزر می پیوندد.
رود ارس با توجه به مسائل هیدروپلیتیک و خطوط محاسباتی مرزی سه کشور از حساسیت خاصی برخوردار است و همین مسئله باعث شده ماهیگیری در این رود با مشکلات فراوانی همراه باشد و بجز مناطق محدود، برای عموم ماهیگیران قابل دسترس نباشد! این امر باعث شده ماهی های این رود از گزند سودجویان در امان بماند و خوشبختانه با در بر داشتن بیش از ۱۹ گونه ماهی از چند خانواده دارای ذخایر بیولوژیکی مطلوبی است و ماهی هایی مثل زردپر، اسبله، ماش اسپیوس، سوف، کپور طلایی، سیاه ماهی، سس ماهی و سایر ماهی های بومی سال هاست که در این آبها ساکن هستند و خوشبختانه تراکم و جمعیت کلیه گونه های آبزی در رود ارس نسبت به سایر رودخانه کشور مطلوب تر است.
در رود ارس بهترین سیستم صید اسپینینگ هستش و اکثر ماهی ها با این روش قابل صیدند. البته سیستم های رایج صید انتظاری در رود ارس با توجه به بستر ناهمگن، خشن و سنگلاخی و همچنین دبی متغییر و شدت جریان بالای آب، در قیاس با سایر رودخانه های آب شیرین کشورمان قابل اجرا نخواهد بود و در ساخت ریسه ها تخصصی تغییرات عمده ای باید مدنظر قرار گرفته شود.
۷- در صورت امکان از چگونگی صید آن اسبله غول پیکر که نوعی رکورد محسوب میشد برای ما بگویید.
ماهی اسبله یا گربه ماهی اروپایی بزرگ ترین گونه ساکن رود ارس هست که طی قرنها با اکوسیستم منطقه سازگار شده است. بنده طی بیست سال اخیر ماهی های اسبله تروفه زیادی صید کردم و البته اینم عرض کنم که در حاشیه رود ارس صید تروفه های ۵۰ تا ۷۰ کیلوگرم برای ماهیگیران حرفه ای و باتجربه دور از دسترس نیست و امکان داره به کرار اسبله های بزرگتر از ترفه ای که بنده صید کردم صید شده باشه ولی ثبت نشده و عکسی گرفته نشده باشه!
این اسبله ۱۱۶ کیلوگرمی در منطقه پلدشت به همراهی دو دوست گرامی با طعمه زنده سس ماهی ارس (شوییدی) و سیستم انتظاری و ساعت ۳ شب و پس از یک ساعت مبارزه صید شده که متاسفانه بخاطر بلعیدن طعمه جراحت های عمیقی در دستگاه گوارش ماهی وارد شده بود و خونریزی بیش از اندازه رمق ماهی رو گرفته بود و در نهایت تاسف ماهی رو از دست دادیم و واقعیتش من فکر نمی کردم این ماهی رکورد باشه و حدس می زدم زیر ۱۰۰ کیلو گرم باشه و بعد از وزن کشی در تبریز متوجه شدم رکورد خوبی به حساب میاد! به هر حال چون ماهی رهاسازی نشده به نظر من هیچ ارزش ورزشی و ثبتی ندارد و من خودم رو همیشه بخاطر این رویداد تلخ سرزنش می کنم!
۸- نظر شما در مورد فرهنگ بگیر و رها کن در منطقه ارس چیست؟
به نظر شخصی بنده پیاده کردن هر فرهنگ پسندیده ای در جامعه مستلزم بستر سازی مناسب و برنامه ریزی شده و وابسته به غنای فرهنگی یک ملت است و متاسفانه در جامعه ای که در رعایت کوچکترین نکات فرهنگی دچار فقر و بحران هستیم جا افتادن فرهنگ بگیر و رها کن چالش های زیادی را در بر خواهد داشت ولی باید سعی کنیم این فرهنگ را بسط و گسترش بدیم و امیدوار به آینده بهتر و ایده ال تر باشیم.
در رود ارس هم کم کم فرهنگ ماهیگیری ورزشی و بگیرو رها کنی داره پررنگ تر از قبل میشه و با توجه به کاهش چشمگیر روش های غیر ورزشی و منسوخ صید در گذشته، در آینده شاهد پیشرفت های محسوسی خواهیم بود.
۹- لطفا کمی از تجربیات ماهیگیری خود در خارج از کشور بگویید.
در کشورهای خارجی قبل از هر چیز اهمیت به محیط زیست و منابع طبیعی در اولویت قرار دارد و نسبت به کشور ما نظارت کمی و کیفی از هر جهت مشهودتر است و با توجه به برنامه ریزی های طولانی مدت و مدون برای حراست و حفاظت از ثروت های ملی همواره سعی می کنن برای نسل آینده خود ذخایر ارزشمند کشورشان را محفوظ بدارند! و متاسفانه این در حالیست که کشور ما چهار فصل کامل است و از نظر پتانسیل و ذخایر بیولوژیکی و برخورداری از جغرافیای متنوع و منحصر به فرد، بسیار غنی تر از سایر کشورهاست!
۱۰- چه پیشنهادی برای هم وطنان علاقمند به ماهیگیری در منطقه ارس دارید؟
رود ارس به عنوان ثروت ملی متعلق به همه هموطنان عزیز کشورمان است و آذری زبانان خونگرم و مهربان همواره با آغوش باز میزبان میهمانان عزیز بوده و هستند ولی باتوجه به مسائل امنیتی و قرار گرفتن رود ارس در منطقه صفر مرزی قبل از عزیمت به رود ارس و سدهای خدافرین و ارس باید هماهنگی های لازم صورت پذیرد و مناطق مجاز برای ماهیگیری مورد استعلام قرار بگیرد تا خدایی نکرده دوستان و میهمانان عزیز دست خالی بر نگردند!
۱۱- و سخن پایانی….
ضمن تشکر و قدر دانی از مخاطبین گرامی و مدیریت محترم کانال تلگرامی ماهیگیر طلایی، به خاطر ترتیب دادن فرصت این گفت و گوی صمیمانه … در سال پیش رو امیدوارم به اتفاق هم برای محافظت از منابع ملی کشورمون کوشاتر باشیم و بیش از پیش به محیط اطرافمان متوجه باشیم و بی شک اتحاد و همدلی رمز همه موفقیت هاست. با آرزوی آینده ای روشن تر از دیروز و فردای آرمانی برای همه هموطنانم در ایران آباد و جاویدان… ارادتمند شما مسعود تقی پور
تاریخ انتشار : ۹۷/۱۲/۲۶