صید انواع ماهی کولی یکی از پرطرفدارترین و کم هزینهترین انواع ماهیگیری بوده که در خطه شمال کشور بسیار محبوب است. در اوایل فصل بهار، دو گونه مهم ماهی کولی (کاسکولی و سیاهکولی) از دریای کاسپین (شمال) به رودخانهها برای تولیدمثل و تخمریزی مهاجرت کرده و ماهیگیران زیادی را روانه این رودخانهها میکنند.
بهترین طعمه برای صید این دو گونه ماهی، رُش (گاماروش) بوده که قبلا اطلاعاتی در مورد آن ارائه کردهایم. خمیر، جگر، کرم و ماگوت نیز از دیگر طعمههای متداول هستند.
بهترین چوب برای صید این نوع ماهیها چوب کاسی است که با توجه به نیاز و شرایط از طولهای ۳ تا ۷ متر و یا بیشتر میتوان به کار برد.
ماهی سیاهکولی اصولا در چالههای کف آب مستقر میشود ولی ماهی کاسکولی (شاه کولی) در سطوح بالاتر قرار میگیرد.
برای صید انواع کولی تا حد ممکن باید از تجهیزات ظریف و حساس استفاده شود. نخ بیرنگ نمره ۰٫۱۶ تا ۰٫۲۰، قلاب نمره ۱۰ یا ۱۱، شناور، هرزگرد و سرب ظریف از گزینههای مناسب هستند. در صورت امکان هرزگرد از ریسه حذف شود تا حساسیت آن بالا رود.
برای صید انواع ماهی کولی و ماهیهای مشابه آن معمولا از دو روش استفاده میشود:
۱- روش روآبی:
در این روش که به روش شناوری نیز معروف است در مناطقی با شدت جریان آب کم و وجود فضا برای حرکت شناور مورد استفاده قرار میگیرد. ریسهای با یک یا دو قلاب به همراه یک شناور به کار گرفته میشود. همواره فواصل بین قلابها و سرب را به گونهای تعیین کنید تا هنگام ماهیگیری تداخلی در یکدیگر به وجود نیاورند. سرب چاکدار به وزن و تعداد لازم پیش از قلاب پایینی بر روی نخ قرار میگیرد. وزن آن نیز متناسب با اندازه شناور و طول پرتاب تعیین خواهد شد. ارتفاع شناور طوری میزان میشود تا قلاب پایینی در نزدیکی کف آب حرکت نماید. شما میتوانید با تغییر ارتفاع شناور، اعماق مختلف آب را برای صید ماهی هدف (مخصوصا کاسکولی) جستجو کنید.
۲- روش زیرآبی:
در این روش که به روش کفخواب نیز معروف است در مناطقی با شدت جریان آب بیشتر و یا فاصله پرتاب دورتر کاربرد دارد. ریسهای با یک یا دو قلاب به همراه یک سرب (موسوم به کله قندی) در پایین به کار گرفته میشود. وزن سرب به گونهای تعیین میشود تا در جریان آب ثابت بماند. معمولا سیاهکولی به قلاب پایینی و کاس کولی به قلاب بالایی حمله خواهد کرد.
یادآوری میکنم که این ریسهها تجربه شخصی بنده بوده که بیشتر ماهیگیران بومی نیز از آن استفاده میکنند. کولیها بسیار زرنگ و فرز هستند و معمولا نوکهای ظریفی به طعمه میزنند پس همیشه برای تقه زدن آماده باشید.