۱- پس از معرفی خود، بفرمایید چگونه با ماهیگیری آشنا شدید.
درود و عرض ادب و احترام به همه ماهیگیران و طبیعت دوستان کشور
مهرداد پناهنده هستم متولد ۱۳۵۹ تهران.
اکثر ماهیگیران من را با نام مهرداد انگلر می شناسند که Angler به زبان اروپای شمالی به معنی ماهیگیر می باشد. عشق به طبیعت از سالها پیش درون من بوده و از آن دوران خاطرات خوبی بر جای مانده، مثل روزهای نوجوانی که وقتی به شمال کشور سفر می کردیم گاهی وقتها چوب خیزرانی که تهیه کرده بودم را برمی داشتم و کنار یکی از موج شکنها مشغول ماهیگیری می شدم…
شور و شوق ماهیگیری از همان دوران در من به وجود آمد اما به طور مکرر و خیلی جدی آن را دنبال نمی کردم ولی از اوایل دهه هشتاد به مرور سفرهای طبیعت گردی و ماهیگیری من آغاز شد و با دوستانم سفرهای ماهیگیری دور و نزدیک زیادی رفتیم. با رفتن به مناطق مختلف ایران و دیدن زیباییهای طبیعت، علاقه من به ماهیگیری بیشتر و بیشتر شد. هر سال مکانهای بکر و زیباتر و ماهیان جدیدتری را تجربه کردم. هرچه بیشتر سفر کردم تجهیزاتم به روزتر و معلوماتم بیشتر شد تا این که اواخر دهه هشتاد وارد دنیای ماهیگیری آبشور شدم و پس از اولین تجربه لذتبخش ماهیگیری در خلیج فارس، سفرهای ماهیگیری من به جنوب کشور آغاز شد و وارد دنیای جدید و وسیعی از ماهیگیری شدم و در دو نیمه سال به ماهیگیری می رفتم.
در فصل آب شیرین سفر به مناطق مختلف ماهیگیری ایران و در فصل آب شور هم به جزایر خلیج فارس سفر کردم. در آینده نه چندان دور هم تصمیم دارم وارد دنیای وسیع تری از ماهیگیری آبشور شوم.
۲- به کدام سبک های ماهیگیری علاقمند هستید و از صید کدام ماهی لذت بیشتری می برید؟
از آن جایی که در سبک اسپینینگ تحرکات فیزیکی بیشتری وجود دارد و ارتباط بیشتری با طبیعت زیبای کشور و گونههای متفاوت ماهیان شکارچی ایران برقرار می شود کرد،گرایش بیشتری به سبک اسپینینگ پیدا کردم و به صورت تخصصی این سبک را دنبال می کنم.
ناگفته نماند که هر سبکی لذت های خاص خودش را دارا می باشد اما در روش اسپینینگ در تمام لحظاتی که طعمه در حرکت است ذهنتان متمرکز بر روی آن می باشد و از آن جایی که دائما چوب ماهیگیری در دستتان است کوچک ترین شوکها و واکنشها را می توانید احساس کنید و این لذت ماهیگیری را برای من دوچندان می کند. اکثرا به مناطقی سفر می کنم که زیستگاه آبزیان شکارچی و ماهیان هدف مناسب با سبک تخصصی من باشد و مبارزه با غول پیکرترین ماهیان آب شور هم برای من اوج لذت ماهیگیری می باشد.
۳- بخش عمده اوقات فراغت خود را صرف سفر به نقاط مختلف کشور برای ماهیگیری کردهاید، بهترین خاطره شما از این سفرها چه بوده؟
برای من تمام روزهای ماهیگیری خاطره خوب بوده و با اتفاقات جالب و مهیج و شگفتانگیزی روبرو بودم اما قشنگ ترین لحظات ماهیگیری بر می گرده به سالها پیش و شب هایی که با دوستانم کنار دریاچهها می رفتیم. سکوت آرامش شب و سرخی آتش در دل تاریکی شب و زیبایی آسمان و درخشش ستارگانش و عکس زیبای ماه در آب و صدای زنگوله و لذت گرفتن یک ماهی خوب، و گپ و گفتگوهای دوستانه، لحظه به لحظه آن شب ها برایم لذتبخش بود و خاطرات خوبی در ذهنم برجای گذاشت.
۴- لطفا در مورد تورهای آموزشی خود توضیحاتی بدهید.
از آن جایی که تجربه نسبتا خوبی از برخی مناطق خلیج فارس و سبک های ماهیگیری آبشور پیدا کرده بودم و با توجه به این که دوستان ماهیگیر زیادی داشتم که علاقه داشتند ماهیگیری آبشور را تجربه کنند تصمیم گرفتم هر سال برنامه هایی تدارک ببینم تا دوستان ماهیگیر هم بتوانند از تجربه ماهیگیری در خلیج فارس برخوردار شوند و از ۶ سال پیش تا به امروز این برنامه ها ادامه دارد.
سفرهای بسیاری به جنوب کشور داشتم و زمان و هزینه زیادی برای کسب تجربه ماهیگیری آب شور صرف کردم شاید اگر در سال های ابتدایی کسی یا کسانی بودند که من را با روش های ماهیگیری مدرن آب شور آشنا می کردند، خیلی زودتر به تجربیاتی که امروز دارم دسترسی پیدا می کردم.
برگزاری این برنامه هیچ ارتباطی به شغل اصلی من ندارد و با هدف آشنایی علاقمندان با ماهیگیری آب شور برگزار می گردد البته خودم هم علاقه زیادی دارم با دوستان جدید همسفر باشم و در این سال ها خیلی دوستان ارزشمندی پیدا کردم و خوشحالم که مسیری فراهم شد تا بتوانم تجربیاتم را در اختیار علاقمندان به آب شور قرار بدهم. امیدوارم در سال های بعد هم فرصت برگزاری این برنامه را داشته باشم و افتخار سفر با دوستان جدیدتری را پیدا کنم.
۵- چه دلایلی باعث می شود تا به نوشتن سفرنامه های خود بپردازید؟
پیش از هر چیز لازم است بگویم نگارش و ثبت خاطرات باعث می شود قدرت و علم نگارش بیشتری پیدا کنید و با مطالعه خاطرات ثبت شده در سال های آینده لحظه به لحظه خاطرات زندگی را به یاد بیاورید و از خوب و بد گذشته خود درس بگیرید و یاد روزهای خوب گذشته را زنده نگهدارید.
از آنجایی که علاقمندان و مخاطبان بسیاری صفحه شخصی من را دنبال می کنند سعی می کنم صفحه شخصیام یک منبع مفید و پر محتوا باشد تا این که فقط آرشیو تصاویر من باشد، بنابراین در کنار تصاویر ماهیگیری گاهی تجربه و سفرنامههای ماهیگیری و غیره را می نویسم تا انرژی مثبت یک سفر خوب را با مخاطبانم شریک باشم.
۶- نقش شبکه های مجازی را در فرهنگ سازی ماهیگیری ورزشی چگونه می بینید؟
از سال های گذشته و با پیداش شبکه های مجازی مثل وایبر و تلگرام و اینستاگرام و… تلاش های گسترده ای برای فرهنگ بهتر ماهیگیری صورت گرفت. به طور کلی شبکه های مجازی بر روی کیفیت ماهیگیری بسیار تاثیرگذار بودهاند.
دوست ندارم در مورد نکات منفی و پیش پاافتاده شبکه های مجازی و تاثیرات منفی آن بنویسم، اما جنبههای مثبت بسیار زیادی دارند از جمله این که شبکه های مجازی باعث شد ماهیگیران با روشها و رفتارها و فرهنگ بهتری از ماهیگیری آشنا شوند و یک منبع وسیعی از اطلاعات برای آگاهی بیشتر در دسترس عموم قرار گرفت. اگر دسترسی به آن برای عموم امکان پذیر نبود شاید امروز پیشرفت خیلی کمتری داشتیم، حتی رفتارها و نمایش تصاویر و ویدئوهای برخی دوستان، مثل رهاسازی ماهیان قابل صید آب شور یا آب شیرین، که گاهی جنبه نمایشی در بر دارد هم تاثیر مثبت بر ماهیگیری کشور می گذارد و دیگران را به رفتارهای صحیح تشویق می کند. در مجموع این ارتباطات و تبادل اطلاعات و فعالیت مفید برخی از دوستان در همین شبکه های مجازی بوده که در این چندین سال باعث پیشرفت و یک جهش رو به جلو شده است.
۷- نظر شما در مورد فرهنگ رهاسازی چیست؟
رهاسازی تنها بخشی از ماهیگیری ورزشی است و ممکن است در ماهیگیری ورزشی گاهی نیاز به رهاسازی برخی آبزیان باشد و مستلزم رعایت نکات مهمی می باشد و خود به تنهایی جای بحث طولانی دارد. در کشور ما به طور اصولی نظارت و آموزشی برای رهاسازی و حفاظت از نسل ماهیان مناطق مختلف وجود ندارد و حتی محیط زیست کشور هم اشتباهات فاحشی در این زمینه دارد مثل زمانی که مجوز صید ماهی ارزشمندی را صادر می کند و ماهیگیر هم با توجه به قوانین نوشته شده در مجوزش اقدام به صید ماهیانی می کند که اگر کارشناسانه به موضوع نگاه کنند خیلی از انواع آنها باید رها شود نه این که مجوز صید روزی چند قطعه از آن در هر سایز و اندازه ای صادر شود.
با این حال تنها راه ممکن این است که خود ماهیگیر با توجه به علم و تحقیقاتی که از مکان ماهیگیری و نوع ماهی آنجا بدست آورده است تصمیم بگیرد چه گونهای از ماهی و در چه سایزی را رها کند و یا چه ماهی را با خود ببرد.کسی که متوجه این موارد باشد دیگر برای نمایش این کار را نمی کند و در واقع رهاسازی برخی ماهیان را یک وظیفه می داند.
۸- چه پیشنهادی برای ماهیگیران ماجراجو دارید؟
تمامی ما انسانها برای آرامش ساختن و گریز از زندگیهای شهرنشینی و مشکلات روزمره آن نیازمند جذب انرژی های مثبت هستیم و طبیعت و ماهیگیری یکی از بزرگترین منابع جذب انرژی های مثبت می تواند باشد و برای درک بیشتر ماهیگیری بهترین راه سفر به اقصی نقاط کشور است
درسته که هدف اصلی از هر سفر ماهیگیریست اما ماهیگیری یک انگیزه برای رفتن به طبیعت است باید به این باور برسید که ماهیگیری تنها گرفتن ماهی نیست و مجموعه ای از اتفاقات خوب در طبیعت شامل یک روز ماهیگیری می شود آن وقت درک بهتری از ماهیگیری پیدا خواهید کرد.
با کسانی که حالتان را بهتر می کند سفر کنید.گرفتن ماهی، هدف اصلی نیست و ماهیگیری پلی برای رسیدن به آرامش است. اگر در ابتدای مسیر انسان هایی با انرژی های منفی در مسیر شما قرار گرفتند ناامید نشوید و با توانایی بیشتر به سوی هدفتان حرکت کنید.
برای هر سفر برنامهریزی دقیق انجام دهید و از کسانی که به مناطق مورد نظر شما سفر کردهاند کمک بگیرید، هر سفر یک قدم شما را به موفقیت نزدیک می کند و به مرور زمان پی می برید که کوله باری از تجربیات ماهیگیری را اندوختهاید.
۹- گاهی گفته می شود که ارتباط قابل توجهی بین وضعیت مالی و درصد موفقیت یک ماهیگیر وجود دارد، شما چه نظری در این مورد دارید؟
در تمامی ورزش های دنیا در روزهای ابتدایی نیاز به لوازم حرفهای نیست اما هر چقدر تجربیات بیشتری کسب کنید و وارد دنیای رشته ورزشی مورد علاقه و تخصصی خود شوید بدون شک نیاز به لوازم حرفهایتری دارید در ماهیگیری هم دقیقا به همین شکل می باشد. شاید همه ما در روزهای ابتدایی با لوازم خیلی معمولی مثل چند متر نخ و یک قلاب و… شروع کردیم اما هرچه وارد دنیای وسیع تری از ماهیگیری شدیم به این باور رسیدیم که برای کسب موفقیت های بیشتر و لذت گرفتن ماهیان مختلف نیاز به لوازم مدرن تر و تجهیزات حرفهای تر و سفرهای بیشتری داریم، و به طور کلی با ورود به دنیای حرفه ای ماهیگیری نیاز به هزینه و زمان بیشتری داریم، پس از این موضوع نمی شود چشم پوشی کرد.
اما توصیه من به دوستانی که به تازگی علاقمند به این ورزش شدهاند این است که در این وضعیت که تمامی لوازم به چندین برابر قیمت سال های قبل رسیده است، نیازی به خرید لوازم خیلی لوکس و گران قیمت نیست و می توان با لوازم معمولی شروع کرد و به مرور زمان لوازم بهتری جایگزین کرد، و سعی کنید از مناطق ماهیگیری نزدیک به محل سکونت و یا دریاچه های مصنوعی که این روزها فعالیت خوبی دارند ماهیگیری را شروع کنید…
۱۰- و سخن پایانی …
سخت ترین و طولانی ترین و پرهزینه ترین سفرها و پیادهروی و کوهنوردی و صخره نوردی و مواجهه با مخاطرات طبیعی و غیر طبیعی و آسیبها و جراحات و بی خوابی چند روزه و گرسنگی و تشنگی و سرما و گرما و سختیهای دیگر را هیچ موجودی در چند روز نمی تواند یک جا متحمل شود جز یک ماهیگیر عاشق …
درود به همه ماهیگیران کشور…
سپاس از شما برای فعالیت مفیدتان در کانال ماهیگیر طلایی…
تاریخ انتشار : ۹۷/۱۲/۱۲